Stichting Doornik Natuurakkers | De Pas 4 | 6681 KC Bemmel | 06 5066 7900 | l.dolmans@wxs.nl | www.doorniknatuurakkers.nl
KvK 09215518 | ©2018 stichting Doornik Natuurakkers | ontwerp mwfy beeld&taal | realisatie Het Wep
Langs één van onze akkers staan 23 prachtige wilgen. Als je er wandelt kun je ze niet missen. Tijdens de korte maar zeer heftige storm in de vooravond van 18 juni 2021, die gepaard ging met zware windstoten, valwinden en een bui van naar schatting 20 mm, is één van deze bomen ernstig beschadigd. Hij scheurde in en kwam over het wandelpad naar het natuurleslokaal te liggen. Uiteraard kreeg het slachtoffer de 19e meteen een eerste hulpbehandeling, maar in de tussentijd had ik me gerealiseerd dat op de helft van onze bomenrij te zwaar hout was komen te staan, omdat we in verband met van Corona-maatregelen in 2020 niet konden knotten. Toen kwam zo maar het woord ‘noodknot’ op, namelijk het inkorten van de hele rij tot op ongeveer 1,5 meter, teneinde verdere schade zo snel mogelijk uit te sluiten. Dank zijn de hulp van een grote groep vrijwilligers van Lingewaard Natuurlijk is deze klus begin augustus in één zaterdagochtend geklaard, waarna de definitieve knot, door een nóg grotere groep van Lingewaard Natuurlijk in februari 2022 werd afgerond. Wat heerlijk dat dit zo kan! Als herinnering hebben we de ‘1,5 meters’ op de boom die aan het begin van dit verhaal stond even laten staan. Hij lijkt te juichen omdat hij de storm overleefde en wellicht ook wel omdat hij er trots op is dat hij de hele rij een hoop ellende bespaarde.
Er zijn 0 reacties
Normaal komen de mannetjes van de braamsluiper, die nestelt in stuiken of heggen, rond half april terug uit hun winterverblijf. Ze zijn plaatstrouw en bouwen meteen een aantal slordige nestjes. Het vrouwtje arriveert korte tijd later. Ze wordt vanaf een zangpost door het mannetje aangelokt en kiest één van de aangeboden nestjes, waarna ze samen een definitief nest maken, hun eieren uitbroeden en hun jongen grootbrengen. Als de eileg begint, stopt de zang. Dit jaar leken de mannen bij ons echter langer door te gaan met hun lied en dat deden ze ook nog eens dagelijks, van ’s morgens vroeg tot in de avond, wat ze normaal ook al niet doen. De verklaring daarvoor ligt misschien bij die vrouwtjes, die vanwege koud weer in Zuid-Europa achterbleven. Gelukkig is het allemaal goed gekomen en leiden de braamsluipers weer hun gebruikelijke onopvallende leventje. Hier kun je hun zang horen. Geniet volgend jaar van hen!
Er zijn 0 reacties
Vorig jaar zag ik in mijn achtertuin een bont zandoogje indrukwekkend fel een citroenvlinder aanvallen, net zo lang totdat deze definitief uit zijn buurt was. Territoriumgedrag van een mannetje, leerde de website van de Vlinderstichting. Hij reageert op alles wat beweegt, zoals vlinders, andere grote insecten, of zelfs vogels. Wat me toen niet lukte, namelijk en foto maken van dit voortdurend onrustige baasje, lukte dit jaar wel, al bleef het bij een plaatje van afstand.
Er zijn 0 reacties
Het menu van een kerkuil bestaat voor 98 % uit muizen, die hij met huid en haar inslikt. Onverteerde haren en botjes braakt hij uit. Al eerder zag ik hem op ons erf voorbijkomen, nu heeft hij in onze schuur een braakbal achtergelaten. Een teken dat daar flink wat prooi aanwezig is?
Braakballen pluizen en uitzoeken bij welk beestje welk botje hoorde is precisiewerk, dat niet alleen veel geduld vraagt, maar ook een handige determinatietabel. Zie hiervoor bijvoorbeeld de handleiding van de Kerkuilenwerkgroep Nederland.
Er zijn 0 reacties