dagboekblog

Foto: Louis Dolmans.

Afgelopen weekend weer het Engelse Hedgelaying Championship bezocht, voor het  12de achtereenvolgende  jaar en elke keer weer even prachtig en leerzaam.Tijdens omzwervingen in de  buurt een geweldig vlechtrelict gezien. Ooit is deze heg gevlochten. Kijk eens wat de natuur ervan gemaakt  heeft. Dit  ontstond doordat de de  reguliere cyclus van vlechten-jaarlijks beheren-vlechten niet werd voortgezet.

Louis 16-10-2016

 


Eline Ex, die stage  loopt bij Doornik natuurakkers, zal de  komende tijd een aantal blogs verzorgen. Hier is haar  eerste.

Limburgse Risweit

In augustus zijn de granen in Doornik geoogst. Door de vele regen dit jaar is de opbrengst lager dan vorige jaren. Toch zijn er een aantal mooie resultaten. Op de proefveldjes waren vooral de eenkoorn en de witte emmer een succes. Dit jaar zullen deze op grotere schaal worden gezaaid. Ook de Limburgse Risweit deed het goed.

De Limburgse Risweit is een zeer zeldzame tarwe die al lang niet meer werd verbouwd. In 2012 wist een vriend van Louis 25 zaden te bemachtigen uit een Duitse genenbank. Louis kreeg 12 van deze 25 zaden. Deze 12 zaden heeft hij in de afgelopen jaren op zijn proefveldjes langzaam vermeerderd. Dit jaar hebben dit mooie graan op de laatste dag van augustus met de hand geoogst.

Met een tuinschaar knipten we de aren stuk voor stuk zorgvuldig af. Daarna konden deze nog een paar weken lekker drogen in de  zon. Vervolgens moest er worden gesorteerd. De zaden van de grote en de kleinere aren gaan we dit jaar apart zaaien om te testen of dit volgend jaar terug te zien is. Met houten dorsvlegels hebben we de Risweit vervolgens gedorst. Daarna draaiden we de wanmolen (uit 1910) in het rond om het kaf van het koren te scheiden.

Het resultaat is twee emmertjes vol met zaad. Genoeg om dit jaar in oktober ongeveer een tiende hectare in te zaaien. Volgend jaar kunnen we waarschijnlijk het eerste brood van de Limburgse Risweit bakken!


5 mei. Na drie weken kou hebben we vandaag de vierde dag lekker lenteweer. Vals zaaibedje gemaakt om na de ijsheiligen boekweit en huttentut  te zaaien. Op een stuk schrale zandgrond. We zijn benieuwd wat dit gaat worden. De ongewenste kruiden laten zich niet  onbetuigd. Op onze proefveldjes  voor  oude granen moet worden gewied. Dat is overigens heerlijk werk, zeker  met  die met tenminste 3 koppels luid zingende kneutjes om je heen. Aan de  andere  kant van de dijk zitten ze ook. Heerlijk!!


4 mei. Frank Majoor meldt 20 kievitnesten in de Ambtswaard. Hij heeft al diverse jongen geringd. Er broeden ook scholeksters. En de jongen hebben anders dan vorig jaar  goede overlevingskansen, dankzij rasters  die de  vossen op afstand houden.


Op 20 april hebben we weer een koppel patrijzen op onze akkers gezien. Wij gaan u regelmatig op de hoogte houden van onze waarnemingen en van wat ons bezig houdt.  

Louis Dolmans